Teknologi tar avgjørelsene våres?

Etter forelesning nr. 2 var det noe som vekket meg. Vi snakket litt om etikk i klassen. Hva er etisk riktig? Etikk kommer fra det greske ordet «ethos» som betyr sedvane eller skikk. Det går ut på hvordan vi bør forholde oss til i samfunnet, og hvordan vi skal leve. Men det er ikke menneskelig etikk vi snakket om, men etikk når det gjelder at fremtidige roboter skal ta etiske valg for oss mennesker.

Det er flere steder slike ting faktisk skjer. Vi har et eksempel i helse, der en person som lå i koma, og det ble vurdert om pluggen skulle tas ut eller ikke. Legen mente at de burde dra pluggen, mens en datamaskin sa at de ikke skulle gjøre det. Vet dere hva som skjedde? Maskinen hadde rett! Personen våknet opp  i løpet av 1 år! Maskinen sa faktisk at personen vil våkne i løpet av 1 år! Dette er ikke et tilfelle, men flere tilfeller der folk våknet opp fra koma når maskinen sier det. Vi kan dessverre ikke si noe om de tilfellene der maskinen blir slått av på folk som er i koma, men WOW! Dere kan lese om dette i en artikkel i Dagbladet: (https://www.dagbladet.no/nyheter/legene-sa-nei-ai-dataene-sa-ja-sa-vaknet-koma-pasientene/70189625)

Her kan vi stille spørsmål, hva med der hvor maskinen sier nei, og legen sier ja? Hvordan kan vi vite hva som er det rette å gjøre? Vi legger våres liv i kunstige hendene til maskinene…

Et annet sted dette har blitt testet er innenfor rettssaker. Tenk deg at i fremtiden blir du bare plassert i et rom, der du har en stor skjerm foran deg, og der kommer det opp det du er beskyldt for, og hva slags straff du får. Ingen måte å snakke seg ut av det, forklare seg, eller noe slikt. Det er bare en datamaskin som sier til deg at «dette er din straff» basert på din handling, din profil og din historikk. Men dette er en virkelighet i enkelte steder i USA. De mener at kunstig intelligens har en bedre dømmekraft enn det vi mennesker har, og den vil være rettferdig. Dere kan lese om dette i en artikkel på NRK sine nettsider: (https://www.nrk.no/ytring/snart-kan-du-dommes-av-kunstig-intelligens-1.13586467)

Kunstig intelligens spres seg til alle hjørnene i verden, og prøver å dekke alle behovene til menneskene, men kan vi forvente at den tar de etiske valgene som vi ønsker at den skal ta? Nå er det veldig mye snakk om selvkjørende biler, og dette skal føre til tryggere kjøring, og mindre ulykker og uhell. Men her kommer også etikken inn i bildet. La oss si at vi blir kjørt av en selvkjørende bil, og det er en person som går over veien. Det er en trang vei med fjellvegger på begge sider. Bilen får nå to valg. Første er å kjøre inn i fjellveggen, å risikere livet til personen som er i bilen, eller kjøre ned den personen som er på veien, for å redde personen som er i bilen! Hva ville du gjort?

Forestill deg et annet senario, der det er 2 personer som krysser veien. Veien er bred nok til at du kan treffe en av personene, eller møte veggen. Hva gjør du da? Og for å gjøre ting verre, ene personen er et lite barn på 6-7 år, og den andre er en eldre person på 60 årene. Hva velger bilen, og hva ville du valgt? Hvem lager disse etiske reglene til denne bilen? Det har også blitt stilt dette spørsmålet i forskjellige deler av verden, og det er utrolig hvor stor forskjell det er på svaret, ut ifra hvor du spør dette spørsmålet!

Er vi virkelig klare for AI? (AI: Artificial Intelligence, Kunstig intelligens)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *