BIG DATA – enkelt forklart

Vi gir fra oss veldig mye informasjon til verden. Denne informasjonen går ut via sosiale medier, bankkortet vi bruker, GPS, internettet vi bruker, osv. Dette er veldig mye data som ligger ute for noen å ta tak i, og bruke. Vi kan ta eksempler på sosiale medier. Vi legger ut over 55 millioner bilder på Instagram, over 340 millioner tweets på Twitter, og 1 milliard dokumenter HVER DAG! Da kan du tenke deg og legge dette sammen, og hvor mye dette blir i løpet av året! Alt dette samlet, kalles BIG DATA!

Det er mye som kan gjøres med slike data, og man har ikke behov for en stor server for å samle inn all den informasjonen som ligger ute. Det er derfor teknologien har kommet med sky løsning. Alt blir lagret på en sky. Når alt ligger ute i skyene, kan hvilken som helst selskap ta tak i disse dataene, med sine veldig avanserte algoritmer, analysere det og komme med en løsning som er tilpasset deg! Netflix er veldig flinke på akkurat dette. De bruker sine kunders data for å skape nye serier som vil bli likt av sine kunder. Dette gjør de ved å se hva som er populært å se på, hvor ofte det blir sett og hvor godt det blir likt. Ut ifra denne analysen, velger Netflix ut den perfekte kombinasjonen med riktig regissør, riktige skuespillere og riktig historie for sin film/serie.

De som tar nytten av big data, sier at med denne informasjonen vil det bli en enklere hverdag i fremtiden. Det blir en hverdag der biler kan kjøre av seg selv, dagligvarebutikker kan gå uten ansatte, leveransen skjer mye raskere og mer effektivt, osv.

Det er kanskje derfor økonomene sier «Big data is the new oil»?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *