Bankene elsker blockchain!

For å forstå hvorfor blockchain er elsket av bankene, og mange andre, så vil jeg at du skal forestille deg et lite scenario.

Kjøp et hus i et annet land

Forestill deg at du skal kjøpe et hus i et annet land. Du er her i Oslo, og ønsker deg et fint hus ved stranda i Tyrkia. Du kommer deg på PCen og bestemmer deg for å søke etter drømmehuset. Du finner det perfekte huset, som vil koste deg en millioner kroner. Du tar kontakt med personen som er oppført i annonsen og snakker om kjøp av bolig. Dere har gjort en avtale, så hva skjer da? Er det betalingen som blir unnagjort først, eller er det overtagelsen av boligen? Husk at du bor veldig langt unna huset, så det blir vanskelig å få tatt over nøklene først. Er du den personen som unna gjør betalingen, så kan det hende at du blir svindlet. Kanskje det huset egentlig ikke eksisterer, eller at den du har kontaktet ikke eier det huset. Du har jo aldri møtt den personen før… Den største utfordringen her er TILLIT

Kan kontraktene stoles på?

Så la oss si at dere kommer til en enighet og ønsker å skrive under på en kontrakt. Kan vi med sikkerhet si at selgeren vil imøtekomme alle vilkårene i den kontrakten? Hvordan vet vi at det huset er ekte, når du ikke har sett huset? Det er derfor vi har en tredje person eller en mellommann som bekrefter at huset finnes. Dette er vanligvis en megler, som har dokumentasjon, med stempel, som bekrefter at huset finnes, og at personen du snakker med er riktig person og eier av det huset. Dette er personen som hjelper deg gjennom hele prosessen. Med flere personer inn i et salgsbilde, vil føre til at de skal ha sin «del av kaken» når salget blir gjennomført, og det vil også føre til mer ventetid, for alt må jo bekreftes av de forskjellige personene. Det kan jo også oppstå større problemer, om noen klarte å hacke seg inn på PCen til den som har kontrakten, så kan de modifisere kontrakten til at du som kjøper ikke får det du egentlig ble enig om med selger. Dette kan skape store problemer, men det er en løsning på dette. BLOCKCHAIN

Blockchain gjør det trygt, enkelt og billig

Istedenfor å bruke den tradisjonelle kontrakt skriving, kan man heller benytte seg av smartkontrakt. Dette er et lite program som gjør ting mer sikkert og automatisk når ting skjer, som når du får nøklene av selgeren, og du entrer det nye huset, så vil en sensor legge merke til at du er inne, og pengene går fra din konto over til selgerens konto. Dette er for at du skal være sikker på at du har riktige nøkler og at du ikke har blitt svindlet. Er ikke dette veldig smart? Joda sier du, men hvem er det som validerer kontrakten og viser at dette er ekte vare? Det er slikt at med smartkontrakt så trenger du ikke å ha en tredje person eller mellompersoner for å få dette validert. Det du trenger er et nettverk av personer.

Nettverket er selskapet som driver med kjøp og salg av boliger, f.eks. et eiendomsmegler firma. Alle som har, eller har hatt, kobling til dette selskapet, er sammen i et stort nettverk av personer. De er koblet opp mot hverandre. Med denne koblingen, så vil alle i nettverket ha en kopi av dokumentasjonen på at huset er ekte, at den finnes, og eieren er den som du har tatt kontakt med. Hvis det er en kopi som ikke samsvarer med de andre kopiene, vil systemet automatisk avvise den og si at den er falsk/ugyldig. Alle disse smartkontraktene vil bli oppbevart i «blokker», som er knyttet videre til en lang kjede med «blokker» – som navnet sier Blockchain. Så hvis en hacker ønsker å forandre på kontraktene, så må hackeren gå inn til hver enkelt person i nettverket, ta tak i kopien av dokumentet, i hver eneste blokk som er i kjeden, og dette må gjøres alt på en gang. Hvis hackeren endrer på noe i bare et dokument, så vil systemet legge merke til dette, og slår ut en alarm på det!

Som en hacker vet, så er det vanskelig å hacke seg inn i dokumentene som er sikret i bare en enkelt datamaskin, og at han skal gjøre det på så mange samtidig blir utrolig vanskelig, og kanskje umulig.

Bankene vil ha blockchain

Det er jo ikke bare salg av eiendom som gjør at blockchain er smart. Det finnes mye annet å bruke blockchain til. Selvfølgelig har jo eiendom salg veldig mye nytte av blockchain. Det som bankene er veldig opptatt av er å unngå intern korrupsjon. Det er uheldigvis slik at noen selgere gir ut veldig store lån, eller store summer av penger, til sine kunder, for å kunne tjene mest mulig selv. Dette kan være provisjonsbasert lønn, personer de kjenner som de vil tjene litt ekstra på. Det kan også være selskaper som selger hus for overdrevent pris. Blockchain skal få en slutt på dette, at alle partiene i en slik forhandling skal være trygge og føre til en vinn-vinn situasjon. Når smartkontraktene blir kopiert til hver eneste person i nettverket, så vil det også stå på kontrakten hvor mye en eiendom har i verdi i markedet. De kan også følge med på hver eneste transaksjon som skjer fra kontoen.

Dette skal også spare tid og penger på internasjonale pengeoverføringer. Som f.eks. hvis du vil overføre 1000 kr. fra din konto her i Norge til en venn i Spania, så trenger vi personer som kan verifisere at du har 1000 kr. mindre på din konto, og din venn har 1000 kr. mer i sin konto. Her kommer det også valutakurs, banker, osv. som må blande seg inn for at dette skal gå gjennom. Dette koster penger og dette koster oss masse tid.

Hvis bankene bestemmer seg for å benytte seg av blockchain, og bli kvitt alle mellomleddene i forhandlingen, kan dette spare tid og penger. Santander ønsker å implementere dette i sitt system, og de sier at dette kan få dem til å spare 20 milliarder hvert år. Det er mye penger!

Det er store potensialer med denne teknologien, og det er flere bedrifter som ønsker å forstå seg bedre på blockchain!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *